VOLUJAK eng

09дец

Staza V: Suha – Volujak n/v 2294 m

(dužina staze je 11 km, a prosječnim tempom se može preći pješice za 4 sata,bez odmora. Spada u kategoriju teških staza. Staza zahtjeva oprez, tjelesnu kondiciju i odgovarajuću obuću)

Opis: staza počinje sa odmorišta Suha 650 m i prolazi kanjonom Susškog potoka,do mjesta Jelovača 1069 m u dužini od  3,5 km,gdje se odvaja put za katunište Vratnice 1628 m.Dužina ovog dijela staze je 2,5 km .Staza nastavlja ispod Stoca 1985 m,preko Badnjine 2243 m masivom planine izlazi na vrh  Volujaka 2294 m u dužini od 5 km

Staza IX: Suha – Trnovačko jezero

(dužina staze je 14 km, sa prosječnim tempom se može preći za 4 sata, bez odmora. Spada u red laganih staza gdje je potreban oprez, tjelesna kondicija i adekvatna obuća).

Opis: polazak je s početne tačke Suha gdje se nalazi uređeno odmorište.Staza vodi kroz Suški potok do Suve jezerine (1357 m) u dužini od 11 km,gdje se uklapa na stazu koja sa Prijevora vodi na Trnovačko jezero.Od Suve jezerine do Trnovačkog jezera udaljenost je 2 km.

Trnovačko jezero još nazivaju i Volujačko jezero ,jer se nalazi u vjenačnom kompleksu Volujak-Maglić, a pripada teritorijalno Crnoj Gori.