LEKE DONJE I GORNJE BARE eng

09дец

Putovanje – dionica: Tjentište – Donje Bare Lake(1483 m), autobusom ili džipom zavisno od broja prijavljenih (20 km)

Jezero Donje Bare – Jezero Gornje Bare (1500 m) ugljesin vrh (1859 m)– Jezero Donje Bare

Kategorija: srednja – teška

Grupe: (min. 5 – max. 30 osoba)

Polazak : 08:00 AM – ispred Hotela Mladost

Očekivano vrijeme povratka : 20:00 PM – ispred Hotela Mladost

Vrijeme pješačenja: 5 sati

Šta ponijeti: Planinarske cipele, ruksak, 1 litar vode, kabanica, duks, kapa-kačket i fotoaparat

Šta aranžman uključuje: Transport od Tjentišta do jezera donje bare, kafa ili čaj, ručak i lanč paket i prisustvo iskusnog vodiča

Jezero Donje Bare nalazi se u podnožju sjeveroistočne strane Tovarnice sa vrhom Planinica (1.722m). Na sjeveroistočnoj strani jezera nalaze se planinske livade, u čijim su udubljenjima grupisane male bare bogate barskom florom. Jezero je na oko 1.500 m/n.v., dugo je 200 m, a široko 140 m, sa najvećom dubinom preko 4 m. Jezero prima izvorsku vodu sa više strana, a između ostalog i sa jednog od najvećih izvora koji se nalazi na zapadnoj strani. Voda iz jezera otiče podzemnim kanalima.

Vrijeme možete ispuniti šetnjom oko jezera ili prelijepom stazom do vidikovca Borići iznad kanjona Sutjeske, a nije daleko ni jezero Gornje Bare. Naravno, najbolje je ostati nekoliko dana i uz konsultovanje sa ljudima iz Parka, provesti jedan nezaboravan odmor.

Kako doći do jezera Donje Bare?

donje_bare_karta


U neporednoj blizini jezera se nalazi planinska kuća i uređeno mjesto za piknik i rekreaciju. Planinska kuća i lokacija za piknik se iznajmljuje. Za sve detalje kontaktirati komercijalnu službu Nacionalnog parka Sutjeska.

 

Neposredno prije Tjentišta iz pravca Foče, kod mosta na rijeci Hrčavci,  put odvaja desno. Čim se prođu kuće uz samu cestu, dolazi se do rampe.  Nakon 4-5 km, napuštamo loš asfaltni put koji skreće lijevo u pravcu Ozrena i produžavamo pravo. Treba obratiti pažnju i na sljedeću raskrsnicu na koju se nailazi. Desni krak puta vodi uz Hrčavku ka Dobrom dolu i Ljubinu grobu, a lijevi nastavlja dalje ka Barama. Kraj samog jezera nalazi se ruševina nekada reprezentativnog objekta i novoizgrađena lovačka koliba.