HISTORY PARK

09дец

Национални парк Сутјескаје најстарији национални парк у Босни и Херцеговини. Ту се налази и посљедња прашума у Европи Перућица. У Сутјесци се налази и Маглић, највиши планински врх у Босни и Херцеговини висок 2386 м, као и планине Зеленгора, Волујак и Биоч. Планина Маглић се налази на граници Босне и Херцеговине и Црне Горе и може јој се прићи из националног парка, што представња велики изазов за планинаре, алпинисте и њима сличне љубитеље природе. Ријека Сутјеска је миленијумима усјецала свој пут кроз бијесан кањон и притиче кроз само срце овог националног парка који заузима површину од 17500 хектара. Њене планине, језера, ријеке, шуме и сачувана дивљина су међу највеличанственијим у Европи. Ове Динариде протежу се дубоко у Балканско полуострво, све до Проклетија на граници са Црном Гором и Албанијом.

IstorijatNPSutjeska

09. фебруара 1962. године, Народна скупштина Босне и Херцеговине доноси Закон о проглашењу подручја Сутјеске националним парком (Службени лист НР БиХ 5/62)

17. маја 1952. године, Влада НР Босне и Херцеговине доноси Одлуку о издвајању Перућице (1.234 ха) „из редовног шумарског господарења, као шумарски објекат потребан научним истраживањима и настави“.

03. јуна 1954. године, рјешењем Земаљског завода за заштиту споменика културе и природних ријеткости Босне и Херцеговине подручје Перућице увећано за 200 ха (1.434 ха) „ставља се под заштиту државе као природни резерват“.

1958. године, изграђена спомен-костурница на Тјентишту, у којој су сахрањени посмртни остаци 3.301-ог борца са Сутјеске.

05. септембра 1971. године, свечано откривен монументални споменик, рад Миодрага Живковића.

27. јула 1975. године,отворена спомен кућа битке на Сутјесци, дјело Ранка Радовића.