BUDITE AKTIVNI

Planinarenje

Kampovanje

Biciklizam

Pecanje

O NACIONALNOM PARKU

Nacionalni park „Sutjeska“ s pravom nosi epitet bisera Republike Srpske. Najstariji i najveći nacionalni park u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini prostire se na 16.052,34 ha, a više od 66 odsto pokriveno je šumama, dok ostatak čine livade, pašnjaci i goleti. Park obuhvata široko planinsko područje na tromeđi Bosne i Hercegovine i Crne Gore, oivičen je rijekama Pivom, Drinom, izvorišnim tokom Neretve, a nadvijaju ga planinski masivi Bioča, Vučeva, Maglića, Volujaka, Lebršnika i Zelengore.  Najviši vrh Bosne i Hercegovine, Maglić (2.386 m.n.v.), nalazi se na području Parka. Upravo zbog ljepote svojih vrijednosti i činjenice da se radi o netaknutoj prirodi, ovaj nacionalni park 2000. godine dospio je u II kategorijiu IUCN-a (Odjeljenja UN-a za zaštitu prirode i prirodnih dobara). Nacionalni park „Sutjeska“ čuva  najraznovrsniji kompleks ekosistema u BiH, koji je i jedan od najosebujnijih na prostorima jugoistočne Evrope. U srcu Parka smješten je i strogi prirodni rezervat Perućica (1.434 ha), najočuvanija i najveća prašuma u Evropi, u kojoj je od osnivanja Nacionalnog parka strogo zabranjena bilo kakva intervencija i uplitanje čovjeka. Na jednom području ljubitelji prirodnih ljepota mogu vidjeti sve što požele – od pitomih dolina, gustih šumskih kompleksa, planinskih pašnjaka do visokih planinskig masiva. Na Zelengori se nalazi osam glečerskih jezera, poznatih „gorskih očiju“, a tu su i impozantni kanjoni Sutjeske, Hrčavke, Jabučnice, bistrih planinskih rijeka koje su bogate potočnom pastrmkom. Veoma je dragocjen i bogat fond divljači, kao i rijetkih biljnih vrsta, od koji su mnoge endemske. Na području Nacionalnog parka nalaze se i mnogobrojni spomenici starije i novije istorije. Bitka na Sutjesci (Peta ofanziva, „Operacija Schwarz“) dešavala se od 15. maja do 15. juna na prostorima Crne Gore, istočne Hercegovine i istočne Bosne, a završne i najkrvavije borbe odigrale su se na području rijeke Sutjeske i planinama koje je okružuju. U spomen na tu veliku bitku, na Tjentištu je izgrađen memorijalni kompleks, čiji je centralni dio monumentalni spomenik, koji je izgradio akademski vajar Miodrag Živković, kao i spomen-kuća Bitke na Sutjesci, arhitektonsko remek djelo beogradskog arhitekte Ranka Radovića. Nacionalnim parkom „Sutjeska“ upravlja Javna ustanova Nacionalni park „Sutjeska“, sa sjedištem na Tjentištu. Član je EUROPARC-a.

Vrh Stog - Zelengora

SMJEŠTAJ

Nacionalni park ``Sutjeska`` raspolaže brojnim tipovima smještaja od hotelskih jedinica preko vila, paviljona, bungalova do planinskih kuća.

Villa "Silver I"

SMJEŠTAJ, TJENTIŠTE, NACIONALNI PARK SUTJESKA

Villa "Silver II"

SMJEŠTAJ, TJENTIŠTE, NACIONALNI PARK SUTJESKA

Hotel "Mladost"

Hotel Mladost, Nacionalni park Sutjeska, Tjentiste

Paviljon "A"

Paviljon A, Nacionalni Park Sutjeska

STROGO ZAŠTIĆENI REZERVAT PERUĆICA

Nesumnjivo najvrijedniji biser Nacionalnog parka Sutjeska

Nikada potpuno istražen, najveće prirodno bogatstvo te vrste u Evropi, izazov za sve botaničare i nedostupan za običnog čovjeka je decenijama strogo zaštićeni rezervat Perućica.

  • Pogled sa Vidikovca (Dragoš sedlo) na Prašumu Perućicu i vodopad Skakavac, koji se u srcu prašume stropoštava sa visine veće od 70 m.
  • Rainforest Perucica
  • Hunting and fishing
  • Sport tourism
  • Superior Service
  • Affordable accommodation
  • Sport terrains
Strict nature Reserve - Perucica - Beskita viewpoint
Edo Maajka's avatar

Meni je ovo poluraj

Edo Maajka
Nikola Pejaković - Kolja's avatar

Ova priroda nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Nikola Pejaković - Kolja
Đule Van Gog's avatar

Ovo nije Fotošop, ovo je priroda, plavo nebo, čist vazduh, kamp... čuvajte Tjentište

Đule Van Gog
Robert Makłowicz's avatar

Ova je čudo, čista ljepota. Hrana je odlična, sve je prirodno i domaće. Gulaš od divokoze je raritet, čudo, toga u Poljskoj nema

Robert Makłowicz

GALERIJA