Slasne delicije i jedinstvena priroda mame turiste sa svih kontinenata

11јул

Prva „Palačinkijada“ okupila je na stotine domaćih i stranih gostiju u Nacionalnom parku „Sutjeska“ koji su osim u neobičnim poslasticama uživali i u brojnim drugim turističko-rekreativnim sadržajima najstarijeg parka u BiH. Na jedinstvenom prostoru, koji je u ljetnjem periodu magnet za turiste širom svijeta, spoj egozitičnih ukusa i prelijepog ambijenta.

Rusija, Amerika, Francuska, Singapur, Australija samo su neke od zemalja iz kojih turisti hrle na Tjentište tokom sezone. Iz godine u godinu otkrivaju nove sadržaje, diveći se potencijalima koje ima Republika Srpska. Priroda, dobri  domaćini, potpun ugođaj vraća ih opet u ove krajeve.

-Došao sam sa porodicom iz Moskve na godišnji odmor na Tjentište, dolazim već nekoliko godina. Uvijek se iznenađujem onim što vidim i doživim, a evo prvi put i probam palačinke, dobri su, ukusni, lijepo osvježe na vrućinama-kaže za Radio Foču turista Vječeslav Lebov.

Poslije više od dvije decenije u rodni kraj vraćaju se brat i sestra Amir i Elma Ahmić. Amir iz daleke Amerike, Elma iz Francuske.

-Ja sam rođen ovdje u Foči, lijepo mi je kad se vratim. Osjećaj je divan, prija mi sve ovo ovdje-kaže Amir.

-Naravno da mi se dopada i radujem se, zbog Palačinkijade smo došli, ali sve me privlači da vidim i da probam-kaže Elma.

U dekorativnim delicijama na skoro četrdeset stepeni uživali su i veliki i mali.

-Mi smo odabrali voćne palačinke u kombinaciji sa čokoladom, prija na vrućni-kaže Milena Govedarica iz Gacka.

-Jedem palačinke sa eurokremom, filovima, šlagom, jagodama, nikad ljepše nisam jela-kaže desetogodišnja Minja Babić. Rozi, zeleni, žuti, čokoladni palačinci, ali i oni spremljeni na starinski način, omamili su posjetioce koji su u redovima čekali okrepljenje. Spretni kuvari i ugostitelji otkrivaju recepturu.

-Napravili smo palačinke na drugačiji način, dodali prirodne boje za kolače, tako dobili raznobojne palačinke. Klasična smesa, ali je mamac u prelivu i dekoraciji, domaćem svježem voću, oreo keksu, jagodama i čokoladi-otkriva kuvar Sanjin Njuhović.

Ko se poželio starinskih palačinaka sa šećerom, ali i voćnih i čokoladnih, čekao je u redu kod kuvara Vjekoslava Kujundžića, dok su čokoladne delicije, ali i slane palačinke zamijesili kuvari i ugostitelji NP „Sutjeska“.

Nakon egzotičnih ukusa posjetioci osvježenje potraže u bazenu pod otvorenim nebom koji je nedavno uređen i obogaćen novim sadržajima.

Promocija sportsko-rekreativnih sadržaja NP „Sutjeske“  i jednog od najvećih bazena otvorenog tipa na ovim prostorima, kao i turizma upravo su bili i ciljevi prve „Palačinkijade“.

-Iz godine u godinu sve je više i domaćih i stranih turista, svi naši smještajni kapaciteti trenutno su popunjeni. Grupe turista stižu ii z Izraela, Dubaija, ma jednostavno sa svih kontinenata, a u odnosu na isti period prošle godine bilježimo porast broja gostiju za 15 odsto-rekao je Dejan Pavlović, direktor NP “Sutjeska”.

Mirisi i ukusi domaće kuhinje privlače goste

Turisti koji više vole domaću kuhinju ne propuštaju restorane Sutjeske. Tako smo u restoranu “Komlen” zatekli grupu turista iz Singapura i Australije, kojima se najviše sviđaju mesne majstorije.

Probali smo sve vrste mesa, piletinu, svinjetinu, teletinu, sve neobični ukusi, dobra hrana, domaćinska. Ovdje je tako lijepa priroda, imate tako divno bogatstvo-ističe turista Min Ju Fu, iz Australije, koji sa grupom prijatelja putuje ovim krajevima.

LEAVE A COMMENT