Nacionalni park „Sutjeska“ na Svjetski dan zaštite životne sredine promoviše zaštićenu i očuvanu prirodu

05јун

Svjetski dan zaštite životne sredine se obilježava svake godine, 5. juna, u više od sto zemalja svijeta. Na ovaj dan, ustanovljen još 1972. godine, Ujedinjene Nacije skreću pažnju najširoj javnosti na goruća pitanja zaštite životne sredine i potrebu njihovog kontinuiranog rješavanja.
Zaposleni u JU NP Sutjeska promovišu zaštićenu i očuvanu prirodu. Svakodnevnim radom na terenu vodiči Nacionalnog parka Sutjeska interpretiraju važnost zaštićenog područja, njegovu ulogu i značaj. Na ovaj način skreće se pažnja na posledice pojedinih ljudskih aktivnosti koje mogu da ugrožavaju život na planeti, kao što su zagađivanje vazduha, voda, uništavanje šuma, nestanak velikog broja vrsta i sl.
Zbog ljepote i izuzetne prirodne vrijednosti, netaknute prirode Nacionalni park Sutjeska je jedan od najočuvanijih i najosebujnijih na prostorima jugoistočne Evrope. Svaki pedalj parka odiše izuzetnom ljepotom, koja u oku posmatrača izaziva samo divljenje i duboko poštovanje prema djelima prirode, rijetkom mjestu na Zemlji gdje mašina nije uspjela da poremeti nevjerovatan prirodni sklad.

LEAVE A COMMENT