Bitka na Sutjesci- vječni simbol herojstva i težnje za slobodom

13јун

Polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen-obilježju u Dolini heroja na Tjentištu, u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS, obilježene su 73 godine od Bitke na Sutjesci, u kojoj je za tridesetak dana borbe 1943. godine poginulo oko 7 500 boraca. Iz Doline heroja upućena  je poruka da je srpski narod uvijek težio slobodi i da slobodu koju narod želi ne smije da ugrozi nikakva politika, niti političke odluke.

Bitka na Sutjesci najslavnija je epopeja Drugog svjetskog rata, simbol herojstva, junaštva, čojstva i vječna vertikala srpskog naroda. Njenim tekovinama i svemu onome što je ona bivšoj Jugoslaviji podarila,  svoju čvrstu privrženost iskazalo je na stotine poštovalaca širom Srpske, Srbije, Crne Gore.

Među njima i Podgoričanin Branislav Ljumović, učesnik slavne bitke. Imao je nepunih 16 godina kada je krenula bitka na Sutjesci, kao borac Pete proleterske crnogorske brigade. Sa suzama u očima svjedoči golgotu Sutjeske:

-Dva puta smo prelazili ovu rijeku. Ono tamo je Dragaš sedlo, a ja sam bio na Borju sa saborcima, a Njemci su bili ovdje upravo na prostoru gdje je spomenik. Mi smo probijali taj front, ko je uspio da se probije preko Zelengore, za Bosnu, nastavio je dalje živ, a ko nije uglavnom je život izgubio ovdje. Ovaj prostor sav je bio od bombi, granata, mitraljeza, sva šuma je bila uništena. Ja ne znam da li ima više živih učesnika, ali ja ću dolaziti ovdje dokle god budem živ- priča 89-ogodišnji Ljumović.

Bitka na Sutjesci primjer je herojske borbe i požrtvovanja svih onih koji su bili napadnuti od strane fašističke ideologije, koja je imala za cilj uništiti sve koji ne misle kao oni. Dvadesetak hiljada boraca pokazalo je kako treba da se brani svaki kutak svoje zemlje, svoja sloboda i dostojanstvo, protiv šest puta više brojnijeg neprijatelja, poručio je Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite RS:

-Zahvaljujući herojskoj borbi, moralu, čvrstini, poimanju i razumijevanju slobode ti su ljudi bili svjesni da treba dati život za slobodu. U borbi koja je trajala nekih mjesec dana uspjeli su da se probiju, ali gubici su bili stravični. Svaki treći je poginuo, a bitka ušla u istoriju kao najkrvavija bitka NOB–a. Najveći broj boraca činili su Srbi, narod koji je uvijek težio slobodi i brobi protiv fašizma-rekao je Savanović

Blagoja Gajić, predsjednik SUBNOR-a RS poručio je da će ideja slobode uvijek živjeti kroz sjećanje na Bitku na Sutjesci.

-Iako su bili izmoreni, izmučeni, izgladnjeli, iako je njihovu hranu zamijenila trava, nikakvog kolebanja nije bilo  kod tih vojnika NOB-a. Čvrsto su se držali i u svakom slučaju znali su da odgovore fašističkim okupatorima preko nišana svojih pušaka i mitraljeza-rekao je Gajić.

Načelnik opštine Foča, koja je domaćin obilježavanja godišnjice slavne bitke, Radisav Mašić, rekao je Bitka na Sutjesci ispisala brojne primjere čojstva, junaštva i bratske sloge.

-Sutjeska je ono što nikada ne smijemo da zaboravimo, mi smo dužni da ovdje dolazimo i podsjećamo se na one koji su svoje živite dali za slobodu. Uvijek smo znali da nam slobodu nikada niko neće pokloniti, već da se za nju treba izboriti. Upravo se to desilo ovdje, snagom, željom, junaštvom odbranila se sloboda i to će uvijek biti nauk mladima kako treba čuvati i braniti ono što je svetinja- poručio je Mašić.Vijence na spomen-kosturnicu palim herojima položili su izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, delegacije Narodne skupštine RS, Vlade RS i Vlade Srbije, delegacije SUBNOR-a RS, Srbije, SOBNOR-a Crne Gore, Opštine Foča i brojni drugi poštovaci tekovina NOB-a.Bitka na Sutjesci sinonim je za operaciju „Švarc“ sila Osovine protiv jugoslovenskih partizanskih snaga za vrijeme Drugog svjetskog rata u kasno proljeće 1943. godine. Za ovu operaciju, koja je imala važne posljedice ne samo na budući tok rata, nego i na političku budućnost ovih prostora, koristi se i naziv Peta neprijateljska ofanziva.