Tjentište: Otvoren “Bio špajz” sa tradicionalnom hranom

25мај

U Nacionalnom parku “Sutjeska” danas je otvoren “Bio špajz” u kojem turisti, uz suvenire, mogu da pazare domaće tradicionalne proizvode, poput sira, meda, raznih džemova i hercegovačkog vina. “Bio špajz” se nalazi na prostoru ispred hotela “Mladost” uz magistralni put Foča-Gacko.

Vršilac dužnosti direktora Nacionalnog parka “Sutjeska” Dejan Pavlović rekao je da je riječ o sertfikovanim proizvodima, kontrolisanim od nadležnih ustanova.

“ Uslov je da su proizvodi domaći od lokalnog stanovništva i naša vrata su otvorena svima koji imaju takve proizvode. Trenutno u ponudi imamo sireve iz Trebinja, Gacka i sa Zlatnog Bora kod Foče, zatim med iz Hercegovine, vina iz Tvrdoša i vina “Anđelić” iz Trebinja, te džemove iz Foče”, rekao je Pavlović. U priustvu brojnih zvanica, on je danas zajedno sa načelnikom opštine Foča Radisavom Mašićem svečano otvorio ovaj objekat.

Predrag Džokić, jedan od dvojice vlasnika firme “Zlatni bor”, koja prema starom švajcarskom receptu proizvodi tvrdi “zlatni sir”, kaže da je Nacionalni park “Sutjeska” nosilac turizma u opštini Foča i da su rado podržali ovu ideju..“ Ovdje je veliki protok turista, pogotovo stranaca i mi želimo da promovišemo svoj proizvod na ovom prelijepom mjestu. Zasad je u prodaji samo “zlatni sir”, a uskoro očekujemo da za prodaju bude spreman i naš drugi sir “zlatni tom”, koji brže sazrijeva”, rekao je Džokić.
On je naveo da su prvi kupci u “bio špajzu”, još prije njegovog zvaničnog otvaranja, bili turisti iz Slovenije, ocijenivši da bi, prema utiscima Slovenaca, “zlatni sir”, ali i drugi proizvodi, mogli imati dobru prođu na ovom mjestu. Džokić je pozvao i druge proizvođače organske hrane da na ovaj način podrže Nacionalni park i da se ujedno se oslone na njegove kapacitete.