Poznati TV kulinar iz Poljske na Tjentištu snima serijal o BiH – isprobao gulaš od divokoze

06мај

Kulinarski novinar iz Poljske Robert Maklovic snimao je danas u Nacionalnom parku “Sutjeska” četvrtu epizodu gastroserijala o BiH. Na incijativu Ambasade BiH u Poljskoj, ovaj poznati putopisac i gastronom snima promotivni serijal o gastro i turističkoj ponudi BiH, koji će biti emitovan na poljskoj nacionalnoj televiziji, a na Tjentištu je isprobao specijalitete ovog kraja- gulaš od divokoze, pitu zeljanicu ispod sača, domaći sir i salatu od srijemuša.

“Hrana je odlična, sve je prirodno i domaće. Gulaš od divokoze je raritet, čudo, toga u Poljskoj nema, samo u Austriji”, priča Maklovic na solidnom srpskom jeziku. Prije Tjentišta, snimio je četiri epizode u Banjaluci, Sarajevu, Mostaru i Trebinju, a petu će, nakon “Sutjeske”, završiti u Višegradu.

On je istakao da je budućnost BiH u turizmu, koji je nazvao najboljom vrstom industrije. Maklovic je i istoričar, pa je u NP Sutjeska, pored prirodnih ljepota, obišao i spomenike iz Drugog svjetskog rata.

“ Film Sutjeska je meni i mojoj generaciji jedan od najvažnijih u životu”, naveo je on. Za BiH kaže da je mozaik hrane i kulture.

“Ova zemlja je čudo, čista ljepota. Dosta Poljaka putuje do Dalamacije i najbolje bi bilo da uzmu jednu sedmicu više i putuju kroz BiH”, istakao je poljski gastronom, čije su emisije veoma popularne među njegovim zemljacima.Dražen Brdar iz Turističke organizacije Banjaluka kaže da je ovo odlična promocija gastrokulture i prirodnih ljepota BiH.

“ Poljska ima oko 37 miliona stanovnika, a Maklovic na društvenim mrežama ima oko pet miliona pratilaca”, istakao je Brdar. On je naveo da Maklovic u sredinama koje promoviše snima jela karakteristična za to podneblje.

“ U Banjaluci smo snimali ono što je specifično za Banjaluku- banjalučki ćevap, sir trapist, Nektar pivo. U Sarajevu je to bila tarhana čorba, u Mostaru punjena pljeskavica, a u Trebinju pastrmka iz Trebišnjice i grah poljak”, rekao je Brdar. On je naveo da će prva epizoda o Banjaluci biti emitovana 22. maja.