ЈЕЗЕРА ДОЊЕ И ГОРЊЕ БАРЕ

09дец

Путовање – дионица: Тјентиште – Доње Баре Лаке(1483 m), аутобусом или џипом зависно од броја пријављених (20 km)

Језеро Доње Баре – Језеро Горње Баре (1500 m) –Угљешин Врх(1859 m) Језеро Доње Баре

Категорија: средња – тешка

Grupe: (мин. 5 – маx. 30 особа)

Polazak : 08:00 AM – испред Хотела Младосt

Очекивано вријеме повратка : 20:00 PM – испред Хотела Младост

Вријеме пјешачења: 5 сати

Шта понијети: Планинарске ципеле, руксак, 1 литар воде, кабаница, дукс, капа-качкет и фотоапарат

Шта аранжман укључује:Транспорт од Тјентишта до Драгош седла, кафа или чај, ручак и ланч пакет и присуство искусног водича

Језеро Доње Баре налази се у подножју сјевероисточне стране Товарнице са врхом Планиница (1.722м). На сјевероисточној страни језера налазе се планинске ливаде, у чијим су удубљењима груписане мале баре богате барском флором. Језеро је на око 1.500 м/н.в., дуго је 200 м, а широко 140 м, са највећом дубином преко 4 м. Језеро прима изворску воду са више страна, а између осталог и са једног од највећих извора који се налази на западној страни. Вода из језера отиче подземним каналима.

Вријеме можете испунити шетњом око језера или прелијепом стазом до видиковца Борићи изнад кањона Сутјеске, а није далеко ни језеро Горње Баре. Наравно, најбоље је остати неколико дана и уз консултовање са људима из Парка, провести један незабораван одмор.

Kako doći do jezera Donje Bare?

donje_bare_karta


У непоредној близини језера се налази планинска кућа и уређено мјесто за пикник и рекреацију. Планинска кућа и локација за пикник се изнајмљује. За све детаље контактирати комерцијалну службу Националног парка Сутјеска.

 

Непосредно прије Тјентишта из правца Фоче, код моста на ријеци Хрчавци, пут одваја десно. Чим се прођу куће уз саму цесту, долази се до рампе. Након 4-5 км, напуштамо лош асфалтни пут који скреће лијево у правцу Озрена и продужавамо право. Треба обратити пажњу и на сљедећу раскрсницу на коју се наилази. Десни крак пута води уз Хрчавку ка Добром долу и Љубину гробу, а лијеви наставља даље ка Барама. Крај самог језера налази се рушевина некада репрезентативног објекта и новоизграђена ловачка колиба.