ТРАДИЦИОНАЛНЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ

09дец

24. мај: Обиљежавање Дана ЕУРОПАРЦ-а

manifestacijeС обзиром на то да је Национални парк Сутјеска члан европске федерације паркова ЕУРОПАРЦ, сваке године 24. маја НПС обиљежава овај дан гдје се у кругу сарадника и пријатеља парка промовише здрав однос човјека према природи и његовом окружењу. ЕУРОПАРЦ федерација у свом годишњем билтену одређује тему за дан обиљежавања која је заједничка за све паркове Европе који су чланице ове федерације. Тема је увијек у вези са природом и очувањем природних вриједности. У складу са темом НПС осмисли свој програм што резултира чињеницом да је свака годишњица обиљежавања другачија, а опет наизглед иста јер је увијек прати један циљ, а то је промоција природних и културно-историјских вриједности НПС-а. Незаобилазан је што дужи боравак у природи и ручак у том окружењу.
Свако обиљежавање Дана ЕУРОПАРЦ-а прати велики број учесника и гостију гдје се на прави начин промовише значај паркова за заштиту природе и животног окружења и гдје се у свакој прилици сугерише колико је битан однос човјека према природи коју желимо сачувати за будућа покољења.

05. јун: Обиљежавање Међународног дана заштите животне средине

13. јун: Обиљежавање Дана битке на Сутјесци
Сваке године 13. јуна Национални парк Сутјеска обиљежава Дан битке на Сутјесци, у сарадњи са СУБНОР-ом Републике Српске и Општином Фоча. Велики број посјетилаца, преживјелих учесника поменуте битке као и њихових потомака, представника власти Републике Српске и представника СУБНОР-а из свих бивших република СФРЈ, као и представници многих државних и међународних организација присуствују обиљежавању овог значајног историјског догађаја из ИИ Свјетског рата. Уз пригодан програм гдје се присутнима обраћају преживјели борци, учесници ове битке, као и државни званичници, у свечаној атмосфери положе се вијенци на спомен-костурницу и ода почаст палим борцима.

28. јун: Планинарска акција Видовдански успон на Маглић
manifestacije-2Сваке године задњег викенда у јуну мјесецу, Планинарски савез Републике Српске и Планинарско друштво Зеленгора Фоча организују једну од најатрактивнијих и најмасовнијих планинарских акција на просторима РС и БиХ, традиционални Видовдански успон на Маглић. Ова акција, захваљујући Маглићу као највишој коти у националном парку Сутјеска и уједно највисочијем врху у БиХРепублици, сваке године окупља планинаре из свих крајева бивше Југославије и шире.

јун: Парковијада
Парковијада је изузетно значајна манифестација, познатија као радничке спортске игре, која окупља велики број радника запослених у националним парковима БиХ, Србије, Црне Горе, Италије и других држава, тако да поред такмичарског има и карактер прекограничне сарадње. Одржава се сваке године, а домаћини национални паркови се смјењују. 2007. године национални парк Сутјеска је добио част да буде домаћин „Парковијаде 2007.“ и да организује окупљање и такмичење, а прије свега, дружење и размјену идеја и искустава између људи којима је императив заштита природних и културно-историјских вриједности и којима је то првенствено љубав па тек онда посао и обавеза.
Поред учесника, Парковијади присуствује велики број људи из политичког и јавног живота поменутих земаља. Организују се бројна спортска такмичења, дружења уз културно-забавни програм, излети и сл.

јул: „Камп пријатељства“је образовно-спортска активност у организацији Феријалног савеза Републике Српске и НП „Сутјеска“, која се сваке године реализује првог викенда у јулу мјесецу. Активност има за циљ првенствено промоцију мобилности младих, размјену искустава младих из различитих дијелова наше регије као и едукацију, подизање свијести и унапријеђење генеричких знања учесника кампа. Осим тога циљ кампа је и промоција локалне туристичке понуде, и то оне уско везане за омладински туризам (као што је авантуристички туризам/рафтинг, планински туризам и сл.) Између осталог један од циљева Кампа пријатељства јесте и да врати младост и дешавање у некада водећу омладинску дестинацију у бившој Југославији, НП Сутјеску. У оквиру овог догађаја организује се и ОК Фест – фестивал за младе са богатим музичким програмом у оквиру којег наступају познати домаћи и регионални бендови.

август: Планинарска акција „Језера Зеленгоре”

На просторима Националног парка Сутјеска, Планинарско друштво Зеленгора- Фоча, сваке године почетком августа, организује можда најљепшу и најатрактивнију планинарску манифестацију на ширем простору, “Језера Зеленгоре”. У овој четверодневној планинарској шетњи Зеленгором, једном од бисера националног парка, планинари и љубитељи природе обиђу осам језера и исто толико врхова ове прелијепе планине.