МАГЛИЋ

09дец

Стаза I: Тјентиште 559м н/в (Инфо центар) – Боровно – Драгош Седло – Локва Дернечиште – Маглић 2386м

(дужина стазе износи 22 км, а просјечним темпом хода прелази се за 8 сати,без одмора. Ова стаза спада у категорију тешких стаза.

Опис: од Тјентишта 559 м до Боровна 820 м дужина стазе је 3 км и благог је успона. Пут у дужини од 8 км наставља до Драгош Седла н/в 1300 м, такође блажег нагиба терена. На Драгош седлу је уређен видиковац са којег се пружа поглед на Перућицу и водопад Скакавац, Маглић,вјеначне врхове Волујака и површ Зеленгоре.Од Драгош седла до Локве дернечиште (1680 м) води лагана стаза у дужини од 7 км. Од Локве Дернечиште прва половна стазе дужине 2,5 км је лагана и пролази се кроз састојине клековине бора.док у другој половини почиње успон за Маглић највиши врх БиХ/РС висом 2386 м.. Ово је тешки дио стазе који води кроз захтјеван дио терена, гдје се ради сигурности мора помагати рукама. На опасним дијеловима стаза је обезбјеђена сајлом.

Стаза VI: Пријевор – Маглић

(дужина стазе је 2 км а просјечним темпом се може прећи пјешице за 3 сата без одмора, спада у категорију алпинистичких стаза, врло је захтјевна.За успон потребна додатна техничка опрема кацига, пењачки појас, дерезе и цепин. До Пријевора се долази возилима са Тјентишта ,а дужина пута је 20 км).

Опис: стаза полази са Пријевора,са извора (подножје Маглића висине 1668 м), до највишег врха у БиХ Маглића 2386 м. Стаза је тешка, стрма, захтјевна алпинистичког је карактера, а приликом успона планинари су у директном контакту са састојином клековине бора (Пинус муго) и екосистемом сипара и пукотина стијена.

Стаза VII: Пријевор – Трновачко језеро

(дужина стазе је 4 км, а просјечним ходом се може прећи за сат и по, без одмора, спада у стазе лагане категорије, потребан је опрез, тјелесна кондиција и адекватна обућа.До Пријевора се долази из правца Тјентишта путем дужине 20 км).

Опис: полазак је са Пријевора подножја Маглића 1668 м.Стаза води правцем преко Јелових дола и Суве језерине на одредиште Трновачко језеро 1513 м н/в ,омиљено састајалиште планинара и љубитеља природе у дужини од 4 км.Трновачко језеро се налази на територији Црне Горе.На дијелу ове стазе (Од Јелових дола до Суве Језерине) пролази међудржавна граница између Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Стаза VIII: Пријевор – Суха

(дужина стазе је 6 км, а просјечним темпом се прелази за око 2 сата без одмора.Категорисана је као лагана, неопходан је опрез у доњем дијелу стазе, добра тјелесна кондиција и одговарајућа обућа. До Пријевора се долази са Тјентишта путем дужине 20 км).

Опис: полазак је са Пријевора кота 1668 м н/в ,стаза води преко Маказа, спушта се на коту Сиљевац 1491 м,затим Туњимир 1280 м. Овај дио стазе у дужини од 3 км води рубом Перућице.Пут се наставља низ Сушки поток до одморишта Суха.Дужина овог дијела стазе је 3 км.На локалитету Суха налази се уређено одмориште.