ЗЕЛЕНГОРА

09дец

Стаза II: Ковачев пањ 620 м – Доње Баре – Горње Баре – Угљешин врх – Брегоч 2014 м – Орловачко језеро 1438 м

(дужина стазе је 21 км, а просјечним темпом хода може се прећи за 6 сати –без одмора). Ова стаза спада у лагану категорију потребан је опрез, тјелесна кондиција и прикладна обућа.

Опис: стаза се са магистралног пута М-18 (Ковачев пањ) оштро одваја и наставља до Стоца у дужини 3-4 км.У овом дијелу је изражен успон, а састојина црног бора доминира природним ареалом локалитета Стоца 1250 км. Стаза се наставља до језера Д.Баре у дужини од 3 км. На локацији Доње Баре постоји одмориште као и ловачка кућа.Овај дио стазе сматра се лаганом, а н/в језера износи 1450 м. Стаза наставља лаганим успоном до језера Горње Баре у дужини од 3 км гдје је надморска висина 1640 м.Пут даље води на Угљешин врх н/в 1859 м и он представља најтежи успон на стази.Стаза се наставља до највишег врха Зеленгоре Брегоч 2014 м,а затим се спушта ка Орловачком језеру на 1438 м.На овом локалитету постоји ловачка кућа и камп простор.

Стаза III: Доње Баре – видиковац Борић

(дужина стазе је 2 км ,а просјечним темпом се може прећи пјешице за 40 минута,без одмора. Стаза се убраја у категорију лаких)

Опис: стаза у дужини 2 км полази од језера Доње Баре 1450 м н/в и пашњацима води до атрактивног видиковца Борић 1475 м. На Борићу се налази спектакуларан видиковац са којег се пружа поглед на околне планинске вјенце Маглић-Волујак-Биоч, Снијежницу, прашуму Перућицу, кањон Вратар и Сутјеску, Стоца(састојина црног бора) и стари каравански пут Виа Рагуса.