VIDIKOVCI de

09дец

DRAGOŠ SEDLO

Od Tjentišta do Dragoš Sedla (10 km) vodi prilično dobar makadamski put. Od parkinga na Dragoš Sedlu, stotinjak metara duga staza dovešće vas do Vidikovca. Pod vama se odjednom otvara, pomalo zastrašujuća u svojoj ljepoti, duboka, šumovita uvala, gotovo potpuno nepristupačna. U srcu te iskonske ljepote huči vodopad Skakavac stropoštavajući se u ponor sa preko 70 m visine. Na drugoj strani kotline se naglo izdižu kamene litice Volujaka, lijevo se izdiže najveći vrh Bosne i Hercegovine, Maglić, a desno, u daljini, preko kanjona Sutjeske, vide se vrhovi Zelengore. Pogled za nezaborav !!!. Pogled sa Vidikovca (Dragoš Sedlo) na Perućicu i vodopad Skakavac, koji se u srcu prašume stropoštava sa visine od preko 70 m, ispunjava čovjeka zadovoljstvom što je taj mali dio iskonske prirode, sa bogatim multifunkcionalnim biodiverzitetom, sačuvan za sadašnje i buduće generacije. Nadmorska visina vidikovca Dragoš Sedlo je 1306 m.

BEŠKITA

Takođe na putu od Tjentišta do Dragoš Sedla (10 km), par stotina metara prije parking prostora na Dragoš Sedlu, nalazi se početak pješačke staze koja vodi do vidikovca Beškita. Od glavnog puta do vidikovca Beškita potrebno je oko 20 minuta pješačenja. Sa vidikovca, koji se sastoji od dva platoa međusobno povezana stazom, se pruža fantastičan pogled na Perućicu i dolinu heroja – Tjentište. Vidikovac se nalazi na nadmorskoj visini od 1275 m.

PRIJEVOR

Ako produžite putem još oko 8 km dolazite do Prijevora. Put koji vodi ka Vučevu, odvaja se lijevo, a naš put poludesno uranja u gustu šumu, da bi odjednom izbio na plato ispod samog vrha Maglića. Prijevor! Iznad vas Maglić, a ispred se pružio čitav lanac vrhova – od Trnovačkog Durmitora, Studenca i Badnja na Volujaku i Zelengorskih visova u daljini. U ljetnim mjesecima, možete svratiti u katune na Prijevoru i jesti pravi planinski sir i kajmak uz hljeb ispod sača. Vidikovac Prijevor se nalazi na 1668 m nadmorske visine.

BORIĆ (KOD JEZERA DONJE BARE NA ZELENGORI)

Kada krenete od jezera Donje Bare, prijatnom stazom u dužini 400 m koja vodi ka ivici kanjona Sutjeske, doćićete do vidikovca  Borić (1680 m/n.v). Sam vidikovac je smješten između Siljevice i Planinice, ali bez obzira što su ovi vrhovi viši od Borića pozicija mu je takva da dominantno „izlazi“ na oštru strminu prema Sutjesci odakle se vidi cijeli kanjon i planine Vučevo, Maglić, Volujak, prašuma Perućica, Dragoš sedlo i Prijevor, dolina Tjentišta, ostaci starih gradova Vratar i Vratac, kao i Kosman. Nadmorska visina vidikovca Borić je 1475 m.