THROUGH THE HEART PERUCICA

09дец

Putovanje – dionica: Tjentište – Dragoš Sedlo (1250 m), autobusom ili džipom zavisno od veličine grupe (10 km) Dragoš Sedlo – Perućica – Suha (Kanjon rijeke Sutjeske)

Kategorija:  niža – srednja

Grupe: (min. 5 – max. 20 osoba)

Polazak : 08:00 AM – ispred Hotela Mladost

Očekivano vrijeme povratka : 20:00 PM – ispred Hotela Mladost

Vrijeme pješačenja: 3,5 sati

Šta ponijeti: Planinarske cipele, ruksak, 1 litar vode, kabanica, duks, kapa-kačket i fotoaparat

Šta aranžman uključuje: Transport od Tjentišta do Dragoš sedla, kafa ili čaj, ručak i lanč paket i prisustvo iskusnog vodiča

Važno upozorenje !!!

Prolazak kroz Perućicu je dozvoljen samo uz prisustvo vodiča iz Nacionalnog parka Sutjeska.

Perucica10Sigurno najvrijedniji biser u nizu prirodnog blaga nacionalnog parka Sutjeska je strogo zaštićeni rezervat Perućica, jedna od rijetkih sačuvanih prašuma Evrope. Još davne 1938. godine, šumari taksatori prilikom izrade uređajnog elaborata na planini Maglić, pronalaze u slivu riječice Perićice, u uvali između Maglića, Volujaka i Sniježnice, prekrasne sastojine bukve, jele i smrče čija je drvna masa prelazila 1000 m3 po hektaru, a visina pojedinih stabala dostizala preko 50 m. Šumske sastojine Perućice nisu imale premca u Dinaridima, ne samo po drvnoj masi i visini, već i po sastavu, izgledu i ljepoti. Sve je to bio razlog da Vlada SR BiH 1952. godine izdvoji područje Perućice sa površinom od 1234 ha „iz redovnog šumarskog gospodarenja, kao šumarski objekat potreban naučnim istraživanjima i nastavi“, a 1954. godine, to područje, uvećano za još 200 ha, stavlja se pod zaštitu države kao prirodni rezervat“, rješenjem Zemaljskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirodnih rijetkosti BiH.

Pogled sa Vidikovca (Dragoš Sedlo) na Perućicu i vodopad Skakavac, koji se u srcu prašume stropoštava sa visine od preko 70 m, ispunjava čovjeka zadovoljstvom što je taj mali dio iskonske prirode, sa bogatim multifunkcionalnim biodiverzitetom, sačuvan za sadašnje i buduće generacije. Očuvanje i zaštita Perućice u izvornom stanju je jedan od glavnih zadataka Nacionalnog parka Sutjeska. U rezervatu je sve prepušteno prirodi. Rađanje, život, umiranje i ponovno rađanje, taj vječiti životni ciklus, odvija se bez intervencije čovjeka. Na ostacima prirodno umrlih stabala buja novi život. Perućica predstavlja, danas tako rijetku, prirodnu laboratoriju sa velikim značenjem za mnoge naučne discipline, za edukaciju, kao i za jednostavno uživanje u čistoj i nedirnutoj prirodi.