GESCHICHTE PARK

09дец

Nacionalni park Sutjeska je najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini. Tu se nalazi i posljednja prašuma u Evropi Perućica. U Sutjesci se nalazi i Maglić, najviši planinski vrh u Bosni i Hercegovini visok 2386 m, kao i planine Zelengora, Volujak i Bioč. Planina Maglić se nalazi na granici Bosne i Hercegovine i Crne Gore i može joj se prići iz nacionalnog parka, što predstavnja veliki izazov za planinare, alpiniste i njima slične ljubitelje prirode. Rijeka Sutjeska je milenijumima usjecala svoj put kroz bijesan kanjon i pritiče kroz samo srce ovog nacionalnog parka koji zauzima površinu od 17500 hektara. Njene planine, jezera, rijeke, šume i sačuvana divljina su među najveličanstvenijim u Evropi. Ove Dinaride protežu se duboko u Balkansko poluostrvo, sve do Prokletija na granici sa Crnom Gorom i Albanijom.

IstorijatNPSutjeska

09. februara 1962. godine, Narodna skupština Bosne i Hercegovine donosi Zakon o proglašenju područja Sutjeske nacionalnim parkom (Službeni list NR BiH 5/62)

17. maja 1952. godine, Vlada NR Bosne i Hercegovine donosi Odluku o izdvajanju Perućice (1.234 ha) „iz redovnog šumarskog gospodarenja, kao šumarski objekat potreban naučnim istraživanjima i nastavi“.

03. juna 1954. godine, rješenjem Zemaljskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirodnih rijetkosti Bosne i Hercegovine područje Perućice uvećano za 200 ha (1.434 ha) „stavlja se pod zaštitu države kao prirodni rezervat“.

1958. godine, izgrađena spomen-kosturnica na Tjentištu, u kojoj su sahranjeni posmrtni ostaci 3.301-og borca sa Sutjeske.

05. septembra 1971. godine, svečano otkriven monumentalni spomenik, rad Miodraga Živkovića.

27. jula 1975. godine,otvorena spomen kuća bitke na Sutjesci, djelo Ranka Radovića.