Stotine ljudi obilježilo 74 godine od Bitke na Sutjesci

11јун

Na Tjentištu je danas obilježeno 74 godine od Bitke na Sutjesci, najveće bitke koju su partizanske snage vodile u Drugom svjetskom ratu.

U Dolini heroja u opsadi 120.000 njemačkih vojnika tada se našlo 19.000 partizana među kojima je bilo 3.000 ranjenika.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je danas na Tjentištu, gdje su obilježene 74 godine od Bitke na Sutjesci, da je ova bitka sinonim borbe za slobodu i primjer budućim generacijama kako treba braniti život i prostor, a predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izrazio je žaljenje što sve organizacije sa prostore bivše Jugoslavije, koje baštine tradiciju NOR-a, nisu prisutne danas na Tjentištu.

On je podsjetio da je Socijalistička partija počela obilježavati godišnjicu Bitke na Sutjesci 1997. godine i da su tada sve organizacije bile zajedno.

,,Na bazi različitih pogleda prema posljednjem građanskom ratu u Jugoslaviji došlo je, nažalost, i do različitog odnosa prema antifašističkim tekovinama i događajima iz NOR-a. Lično sam činio napor da ih ujedinim, ali je očito da je veliki uticaj stranaka i politika unutar tih organizacija”, rekao je Đokić.

On je pozvao sve koji njeguju tekovine antifašističke borbe da ubuduće zajedno obilježavaju značajne datume.

Obilježavanju 74 godine od Bitke na Sutjesci, najveće bitke u Drugom svjetskom ratu u tadašnjoj Jugoslaviji, prisustvovalo je više stotina poštovalaca partizanskog pokreta za koje je održan istorijski čas.

Sa Tjentišta je još jednom poslana poruka da je Bitka na Sutjesci simbol zajedničke borbe jugoslovenskih naroda nesalomivog duha partizana, njihove žilavosti, hrabrosti i sposobnosti da se suprotstave sedmostruko jačem neprijatelju.

U proboju njemačkog obruča na Sutjesci učestvovao je i Branislav Ljumović (90) iz Podgorice, koji je tada imao 16 godina.

,,Završna bitka odigrala se ovdje na Tjentištu. Kada biste posjekli neku od starih bukava pronašli biste mnoštvo gvožđa od bombi i metaka”, kaže Ljumović.

LEAVE A COMMENT