Gradićemo zdravstveni centar, vile, žičaru

17мај

Sa malo sredstava, ali uz velike napore i jedinstvene prirodne ljepote, Nacionalni park Sutjeska polako postaje sve konkurentniji. Tako ga je prestižni magazin Gear patrol ove godine uvrstio među 25 najboljih svjetskih destinacija koje treba posjetiti. Park se tako našao u društvu sa najprivlačnijim mjestima širom planete, a nazvan je Josemitima Balkana, po jednom od najposjećenijih parkova u Kaliforniji.
Mnogo je toga što najstariji i najveći nacionalni park u BiH izdvaja od ostalih, a to se prije svega ogleda u prirodnim bogatstvima. Tu je najveća očuvana prašuma u Evropi – Perućica, najviši planinskih vrh u BiH – Maglić, vodopad Skakavac visok preko 70 m, planinska ljepotica Zelengora, Volujak, Bioč… Sve to zajedno sa rijekama, glečerskim jezerima i sačuvanom divljinom predstavlja poseban prirodni dragulj Evrope.

Ipak, da bi se iskoristio potencijal i vratio stari sjaj, potrebno je vremena, novca i dobrih razvojnih projekata. Svoju misiju na funkciji direktora NP Sutjeska, Dejan Pavlović usmjerava upravo ka tome. Kako kaže u intervjuu za portal eKapija, park vidi u vrhu svjetskih elitnih destinacija. Zato već od naredne sezone možemo očekivati kvalitetnije smještajne uslove, više sadržaja, a u bliskoj budućnosti i rad na velikim projektima.

 

 U Nacionalnom parku Sutjeska u toku su pripreme za novu sezonu. Nedavno je najavljen početak gradnje novih smještajnih objekata i restorana. O čemu je tačno riječ i šta su novine?

– U narednom periodu planiramo otvaranje restorana nacionalne kuhinje Komlen, počeli smo renoviranje soba u hotelu Mladost, pravimo dvije ekskluzivne vile sa pet apartmana, te obnavljamo infrastrukturu u samom centru parka.

Restoran gradimo u podnožju spomenika na samoj cesti Foča – Trebinje. U pitanju je rekonstrukcija postojećeg objekta i nadam se da će biti otvoren početkom juna. Zamišljen je kao mjesto za gastro ljubitelje dobrog ukusa. U ponudi će biti samo domaći, organski proizvodi otkupljeni od lokalnog stanovništva.

Kompleks vila je u neposrednoj blizini restorana, te iste gradimo na mjestu gdje je šezdesetih bila upravna zgrada parka i pošta.

 Koliko će se povećati sadašnji smještajni kapaciteti, budući da je to jedan od velikih nedostataka u ponudi? 

– U ove dvije vile, odnosno pet apartmana, biće 35 kreveta. Ti objekti će biti nešto najluksuznije što je park imao od osnivanja do danas.

Vlasnik koncerna Swisslion-Takovo prošle godine je izrazio namjeru da ulaže u NP Sutjeska. Prema pismu upućenim Vladi, Drašković je bio spreman da uloži 10 mil KM u nekadašnji hotel Sutjeska na Tjentišu ali i druge sadržaje. Kolike su uopšte šanse za tu investiciju? Da li se radilo nešto povodom toga? 

– Pismo namjere u kojem se predlaže javno-privatno partnerstvo i upravljanje Nacionalnim parkom u omjeru 70:30 odsto je neprihvatljivo, jer nije u skladu sa pravnom regulativom i to pismo ne može biti predmet daljih aktivnosti. Inače, investitori su dobrodošli i mi smo zainteresovani za sve zdrave investicije.

Često ističete da Vam je cilj ponovo oživjeti Nacionalni park i vratiti mu stari sjaj. Šta je nekada imalo to područje što danas nema? 

– Nekada smo imali jednu sjajnu i veliku državu, u toj državi centralno okupljalište mladih je bio NP Sutjeska. To je ono čega više nažalost nema, no život ide dalje i moramo se prilagođavati vremenu u kojem živimo. Akcenat trenutno dajemo na dovođenje gostiju iz inostranstva kojih je iz godine u godinu sve više, ne samo iz Evrope nego i sa drugih kontinenata. Po prvi put prošle godine imali smo goste iz Dubaija i grupu iz Izreala. Gosti iz Dubaija su za dva dana imali obilazak prašume Perućice, vodopada Skakavac, kupali se u jezeru na Donjim Barama, te jahali konje i vozili kvadove na Zelengori. To sve može samo u našem parku koji predstavlja poseban dragulj prirode Republike Srpske i šire.

Nacionalni park Sutjeska je prepoznat i na svjetskoj turističkoj mapi. Ovakvo područje mora doći na zasluženu poziciju elitnih svijetskih destinacija. Mislim da u vremenu koje dolazi vraćamo park na poziciju koju je nekada imao.

O namjeri oživljavanja NP govorili su i predstavnici vlasti. Koliko je država radila na tome i može li područje parka da bude samoodrživo?

– Jedan od prioriteta i mojih i Vladinih je uspostavljanje sistema u kome će park biti samoodrživ. To je dugotrajan i zahtijevan proces, ali zasigurno ostvariv.

Koje su dugoročne razvojne strategije Nacionalnog parka? Na čemu bi sve trebalo da se radi s obzirom na potencijal?

– Nacionalni park će u vremenu koje dolazi biti jedna prirodna oaza, sa zdravstveno-turistickim centrom koji planiramo da pokrenemo u budućnosti.

Recite nam nešto više o tom zdravstvenom centru. Kada bi mogla početi gradnja, koliko novca je potrebno?

– To je nešto o čemu ne mogu iznijeti više podataka, ali je sigurno bliska budućnost.
 Šta sve predstavlja kočnicu za realizaciju tih planova? Imate li ideju na koji način tražiti rješenje? 

– Finansije su ključni problem, ali Vlada Republike Srpske ce iznaći rješenje.

Zimski turizam u NP decenijama nije zastupljen i pored izuzetnih prirodnih uslova. Kolike su šanse da se obnovi skijalište, žičara, da se ponude određeni sadržaji i u tom periodu?

– U 2018. godini planiramo izgradnju nove staze za skijanje sa žičarom. Sve potrebne papire za žičaru i dozvole ćemo pokrenuti u ovoj godini, da bi u idućoj počeli izgradnju i to je ujedno jako bitno za oživljavanje zimskog turizma.

 Hoće li biti novih sadržaja u ovoj sezoni? Najavljeno je da će ove godine zaživjeti kanjoning Hrčavkom. 

– Kanjoning je još u fazi povoja, ali evo krajem maja dolaze instruktori iz Slovenije koji ce obučavati naše i skipere sa fočanskih kampova, tako da ovo ljeto očekujemo prve goste na kanjoningu. Veliku zahvalnost dugujemo ljudima iz WWF-a koji su pokrenuli čitav projekat.

Sve popularniji vid turizma u BiH je i brdski biciklizam, za šta postoji veliki potencijal u NP Sutjeska. Da li se razmišljalo možda o trasiranju nekih staza? 

– Preko regionalne razvojne agencije SERDA iz Sarajeva dobili smo određeni dio profesionalnih bicikala za brdski turizam i ove godine svaki gost našeg parka imaće mogućnost da iznajmi jedan takav bicikl i uživa u vožnji na već trasiranim stazama.

Vedrana Džudža 

LEAVE A COMMENT