‘Dan zimskih radosti’ na Tjentistu!

21јан

I mlado i staro pohrlilo je danas na Tjentište kako bi uživali u sankanju, skijanju, vožnji motornim sankama i velikim drvenim saonicama, ali i u jedinstvenom prirodnom ambijentu NP „Sutjeska“. Manifestacija „Dan zimskih radosti“ pokazala je da se snježnim igrarijama raduju sve generacije i uspjela da ljubitelje virtuelnih svjetova, tableta i telefona zadrži nekoliko sati na stazi i svježem vazduhu.
Čuuuuuvaaaaajjjj… odjekivalo je Dolinom heroja dok su se mališani, osnovci, ali i odrasli spustali niz padinu od spomen kompleksa Bitke na Sutjesci pa sve do podnožja. Jedinstveni prostor po kojem se šetaju turisti širom svijeta za kratko vrijeme pretvorio se u pravo sankalište.
Ne mareći za smrznute noseve, mokre rukavice i rumene obraze brojni mališani okupirali su zimsku stazu, prepuštajući se valjanju po snijegu, grudvanju, klizanju. Za zimske čari nije bilo predaha. Mališani puni utisaka zbog igranja na snijegu, imperativa djetinjstva:

“Lijepo nam je, družimo se, sankamo”

“Ovdje je stvarno divno, ovo je podlično, staza je dobra, jedva smo ovo čekali”

“Prije sam ovdje dolazila , ali ovo je prvi put da sam ovdje zimi i predivno je i opet ću doći”

“Bolje se sankati nego igrati igrice na telefonu”
Djetinjstva su se prisjetili i brojni roditelji mališana. Nije izostalo ni pravljenje Snješka Bijelića.

Najmlađi su se rado oprobali i u vožnji velikim drvenim saonicama Dječijeg vrtića “Čika Jova Zmaj”, a oni najhrabriji sjeli su i na motorne sanke, kojima je vješto upravljao Zlatko Milanović:

-Zanimljivo je, dosta i mlađih, ali i stariji traže da se voze motornim sankama, u svakom slučaju prava zimska idila-kaže Milanović.

Promocija Nacionalnog parka „Sutjeska“, Doline heroja i zimskih sportova-ciljevi koje su pred sebe postavili organizatori manifestaciju u potpunosti su uspjeli. Prva ovakvog tipa organizacija, otvara vrata za veće poduhvate, koji bi Tjentištu vratili staru sliku:

-Ovako je nekada bilo na Tjentištu, a tu je bilo i jedno manje skijalište za žičarom, koje mi planiramo u 2018.godini da napravimo i obnovimo, dakle imali bismo kvalitetno skijalište za žičarom i dužinom staze od 1 200 metara-rekao je Dejan Pavlović, direktor NP “Sutjeska”.

Organizovanje manifestacija “Dan zimskih radosti” u opštinskoj Turističkoj organizaciji smatraju uspjelom i korisnom , i u turističkom i u opšte društvenom smislu.-I promocija Tjentišta i Parka i zdravog života i odnosa naših najmlađih sugrađana prema prirodi, da im se razvija svijest šta sve priroda nudi, koje su to blagodati njene kroz sva godišnja doba, a njihova vesela lica i radost pokazuju da smo uspjeli u tome-rekla je Ljeposava Đajić, direktorica TO Foča.Nakon što su se zaradovali, ali i izmorili na snijegu, učesnici manifestacije okrijepili su se u restoranu NP “Sutjeska”, čajem, ali i porcijom pasulja, specijaliteta fočanskog kuvara Sanjina Njuhovića. Pomoć i podršku u organizaciji pružili su KUD Foča, šumska gazdinstva “Maglić” iz Foče i “Lelija” iz Kalinovika, te OŠ „Sveti Sava“ i Vrtić „Čika Jova Zmaj“ iz Foče.

Brojni Fočaci, nakon što su iskusili zimske radosti, iz Doline heroja otišli su puni pozitivnih utisaka i mišljenja da je bjelina na Sutjesci vrlo otmjena i jedinstvena, te da je češće treba iskusiti i sagledavati. Među njima i Svjetlana Popović:

-Iako prehlađena, ovdje sam preporođena. Manifestacija je čista desetka, predlažem i preporučujem dolazak ovdje svakog vikenda, dok još ima snijega!

LEAVE A COMMENT