‘Дан зимских радости’ на Тјентишту!

21јан

И младо и старо похрлило је данас на Тјентиште како би уживали у санкању, скијању, вожњи моторним санкама и великим дрвеним саоницама, али и у јединственом природном амбијенту НП „Сутјеска“. Манифестација „Дан зимских радости“ показала је да се сњежним играријама радују све генерације и успјела да љубитеље виртуелних свјетова, таблета и телефона задржи неколико сати на стази и свјежем ваздуху.

Чууууувааааајјјј… одјекивало је Долином хероја док су се малишани, основци, али и одрасли спустали низ падину од спомен комплекса Битке на Сутјесци па све до подножја. Јединствени простор по којем се шетају туристи широм свијета за кратко вријеме претворио се у право санкалиште.
Не марећи за смрзнуте носеве, мокре рукавице и румене образе бројни малишани окупирали су зимску стазу, препуштајући се ваљању по снијегу, грудвању, клизању. За зимске чари није било предаха. Малишани пуни утисака због играња на снијегу, императива дјетињства:

“Лијепо нам је, дружимо се, санкамо”

“Овдје је стварно дивно, ово је подлично, стаза је добра, једва смо ово чекали”

“Прије сам овдје долазила , али ово је први пут да сам овдје зими и предивно је и опет ћу доћи”

“Боље се санкати него играти игрице на телефону”
Дјетињства су се присјетили и бројни родитељи малишана. Није изостало ни прављење Сњешка Бијелића.

Најмлађи су се радо опробали и у вожњи великим дрвеним саоницама Дјечијег вртића “Чика Јова Змај”, а они најхрабрији сјели су и на моторне санке, којима је вјешто управљао Златко Милановић:

-Занимљиво је, доста и млађих, али и старији траже да се возе моторним санкама, у сваком случају права зимска идила-каже Милановић.

Промоција Националног парка „Сутјеска“, Долине хероја и зимских спортова-циљеви које су пред себе поставили организатори манифестацију у потпуности су успјели. Прва оваквог типа организација, отвара врата за веће подухвате, који би Тјентишту вратили стару слику:

-Овако је некада било на Тјентишту, а ту је било и једно мање скијалиште за жичаром, које ми планирамо у 2018.години да направимо и обновимо, дакле имали бисмо квалитетно скијалиште за жичаром и дужином стазе од 1 200 метара-рекао је Дејан Павловић, директор НП “Сутјеска”.

Организовање манифестација “Дан зимских радости” у општинској Туристичкој организацији сматрају успјелом и корисном , и у туристичком и у опште друштвеном смислу.-И промоција Тјентишта и Парка и здравог живота и односа наших најмлађих суграђана према природи, да им се развија свијест шта све природа нуди, које су то благодати њене кроз сва годишња доба, а њихова весела лица и радост показују да смо успјели у томе-рекла је Љепосава Ђајић, директорица ТО Фоча.Након што су се зарадовали, али и изморили на снијегу, учесници манифестације окријепили су се у ресторану НП “Сутјеска”, чајем, али и порцијом пасуља, специјалитета фочанског кувара Сањина Њуховића. Помоћ и подршку у организацији пружили су КУД Фоча, шумска газдинства “Маглић” из Фоче и “Лелија” из Калиновика, те ОШ „Свети Сава“ и Вртић „Чика Јова Змај“ из Фоче.

Бројни Фочаци, након што су искусили зимске радости, из Долине хероја отишли су пуни позитивних утисака и мишљења да је бјелина на Сутјесци врло отмјена и јединствена, те да је чешће треба искусити и сагледавати. Међу њима и Свјетлана Поповић:

-Иако прехлађена, овдје сам препорођена. Манифестација је чиста десетка, предлажем и препоручујем долазак овдје сваког викенда, док још има снијега!

 

LEAVE A COMMENT