Obilježavanje 73.godišnjice Bitke na Sutjesci u nedjelju 12.juna

08јун

Obilježavanje 73.godišnjice Bitke na Sutjesci u nedjelju 12.juna
U organizaciji Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade RS u Dolini heroja na Tjentištu će 12. juna biti obilježena 73. godišnjica Bitke na Sutjesci u kojoj je za tridesetak dana borbe 1943. godine poginulo oko 7 500 boraca. Pred svetionikom borbe za slobodu okupiće se više stotina poštovalaca širom RS, BiH, Srbije, i Crne Gore i još jednom iskazati čvrstu privrženost tekovinama NOB-a.
Prema programu obilježavanja, za 11.00 časova planirano je polaganje vijenaca i cvijeća na spomenik i spomen kosturnicu u Dolini heroja, u 11.20 obraćanje zvaničnika, a nakon toga biće upriličen prigodan kulturno-umjetnički program i ručak za učesnike. Predsjednik Pododbora Vlade RS za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić kaže da se očekuje dolaza oko hiljadu učesnika, poklonika tekovina NOB-a, ali i mlađih generacija.
-Obezbijeđeni su autobusi iz Banjaluke, Kozarske Dubice, Prijedora, Laktaša, Teslića, a očekujemo i atutobuse iz Srbije i Crne Gore, kao i brojne studente. Obilježavanje Bitke na Sutjesci Vlada RS uvrstila je kao događaj od republičkog značaja-rekao je Dunjić.
Opština Foča kao domaćin obilježavanja bitke na Sutjesci obezbijediće sve uslove da događaj protekne u najboljem redu.
-Za sve građane Foče biće obezbijeđen prevoz. Bitka na Sutjesci je jedan od onih događaja koja je značila prekretnicu Drugog svjetskog rata i potvrda je da smo uvijek bili opredijeljeni za slobodu i pravdu, a protiv onih koji su nas ugnjetavali- rekao je Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.
Bitka na Sutjesci sinonim je za operaciju „Švarc“ sila Osovine protiv jugoslovenskih partizanskih snaga za vrijeme Drugog svjetskog rata u kasno proljeće 1943. godine. Za ovu operaciju, koja je imala važne posljedice ne samo na budući tok rata, nego i na političku budućnost ovih prostora, koristi se i naziv Peta neprijateljska ofanziva.