Radio Republike Srpske poklonio fočanskoj bolnici 3000 knjiga i emitovao dvočasovnu emisiju o Foči

02јун

Radio Republike Srpske poklonio je danas Univerzitetskoj bolnici Foča 3.000 knjiga, u vrijednosti oko 15.000 KM, koje su prikupljene u akciji organizovanoj u susret 50. rođendanu ovog radija, koji je nasljednik Radija Banjaluka.

Iz hola fočanske bolnice, gdje su postavljene knjige, Radio Republike Srpske uživo je emitovao emisiju “Zajednički talas”. Voditelj emisije Slavica Ličina kaže da se u prikpljanju knjiga slušaocima ovog radija pridružili i drugi mediji, zatim Univerzitetska biblioteka Republike Srpske, brojne gradske i opštinske biblioteke, sportske organizacije, te Euroekspres, koji je omogućio da se prikupe knjige sa čitavog područja BiH.

“ Zadovoljstvo nam je što smo uspjeli da obogatimo biblioteku Univerzitetske bolnice u Foči, ali i Onkološko odjeljenje Bolnice u Banjaluci i biblioteku osnovne škole u Grahovu, koji su, takođe, dio ove priče”, rekla je Ličina.

Direktor Radija Republike Srpske Dragan Pajić rekao je da je ova akcija početak obilježavanja 50 godina postojanja ovog radija, koji baštini tradiciju nekadašnjeg Radija Banjaluka.

“ Ove knjige su simbol našeg odnosa sa slušaocima, jer smo u komunikaciji sa njima odlučili da sakupljamo knjige. Nismo očekivali ovoliki odziv, koji nam daje dodatni motiv da i dalje razvijamo kontakt programe i komunakaciju sa slušaocima”, rekao je Pajić.

Direktor Univerzitetske bolnice Foča Veljko Marić zahvalio se Radiju Republike Srpske, ikstakvši da je ovo lijep i neobičan početak rada bolničke biblioteke.

“ Knjige će služiti kako pacijentima, tako i zaposlenima. Već vidim da se na dječijem odjeljenju čitaju slikovnice”, istakao je Marić.
U emisiji “Zajednički talas” gostovalo je dosta Fočaka, koji su predstavili svoj kraj. Novinar Radio-televizije Republike Srpske Radivoje Obrenović kaže da su se u emisiji prisjetili prošlosti Foče, da su predstavljeni Medicinski i Bogoslovski fakultet i druge značajne javne ustanove, kao i turistički i poljoprivredni potencijali, a govorilo se i kako spriječiti odliv mladih i otvoriti nova radna mjesta.
“ Ponosni smo da smo ugostili prvaka Republike Srpske u matematici Dejana Stankovića iz područnog odjeljenja Osnovne škole “Sveti Sava” iz Miljevine, koji je i član šampionskog sastava Odbojkaškog kluba “Maglić”. Predstavili smo i mlade odbojkašice koje su šampionke BiH, a za dobru pjesmu iz fočanskog kraja bili su zaduženi članovi KUD-a Foča”, rekao je Obrenović.