ПЈЕШАЧКЕ СТАЗЕ

09дец

Стаза I: Тјентиште 559м н/в (Инфо центар) – Боровно – Драгош Седло – Локва Дернечиште – Маглић 2386м

(дужина стазе износи 22 км, а просјечним темпом хода прелази се за 8 сати,без одмора. Ова стаза спада у категорију тешких стаза.

Опис: од Тјентишта 559 м до Боровна 820 м дужина стазе је 3 км и благог је успона. Пут у дужини од 8 км наставља до Драгош Седла н/в 1300 м, такође блажег нагиба терена. На Драгош седлу је уређен видиковац са којег се пружа поглед на Перућицу и водопад Скакавац, Маглић,вјеначне врхове Волујака и површ Зеленгоре.Од Драгош седла до Локве дернечиште (1680 м) води лагана стаза у дужини од 7 км. Од Локве Дернечиште прва половна стазе дужине 2,5 км је лагана и пролази се кроз састојине клековине бора.док у другој половини почиње успон за Маглић највиши врх БиХ/РС висом 2386 м.. Ово је тешки дио стазе који води кроз захтјеван дио терена, гдје се ради сигурности мора помагати рукама. На опасним дијеловима стаза је обезбјеђена сајлом.

Стаза II: Ковачев пањ 620 м – Доње Баре – Горње Баре – Угљешин врх – Брегоч 2014 м – Орловачко језеро 1438 м

(дужина стазе је 21 км, а просјечним темпом хода може се прећи за 6 сати –без одмора). Ова стаза спада у лагану категорију потребан је опрез, тјелесна кондиција и прикладна обућа.

Опис: стаза се са магистралног пута М-18 (Ковачев пањ) оштро одваја и наставља до Стоца у дужини 3-4 км.У овом дијелу је изражен успон, а састојина црног бора доминира природним ареалом локалитета Стоца 1250 км. Стаза се наставља до језера Д.Баре у дужини од 3 км. На локацији Доње Баре постоји одмориште као и ловачка кућа.Овај дио стазе сматра се лаганом, а н/в језера износи 1450 м. Стаза наставља лаганим успоном до језера Горње Баре у дужини од 3 км гдје је надморска висина 1640 м.Пут даље води на Угљешин врх н/в 1859 м и он представља најтежи успон на стази.Стаза се наставља до највишег врха Зеленгоре Брегоч 2014 м,а затим се спушта ка Орловачком језеру на 1438 м.На овом локалитету постоји ловачка кућа и камп простор.

Стаза III: Доње Баре – видиковац Борић

(дужина стазе је 2 км ,а просјечним темпом се може прећи пјешице за 40 минута,без одмора. Стаза се убраја у категорију лаких)

Опис: стаза у дужини 2 км полази од језера Доње Баре 1450 м н/в и пашњацима води до атрактивног видиковца Борић 1475 м. На Борићу се налази спектакуларан видиковац са којег се пружа поглед на околне планинске вјенце Маглић-Волујак-Биоч, Снијежницу, прашуму Перућицу, кањон Вратар и Сутјеску, Стоца(састојина црног бора) и стари каравански пут Виа Рагуса.

Staza IV: Драгош Седло – Суха

(дужина стазе је 11 км, а просјечним темпом хода може се проћи за 3 сата,без одмораУдаљеност од Тјентишта до Драгош седла је 12 км. Ова стаза спада у лагану категорију захтјева опрез, тјелесну кондицију и одговарајућу обућу)

Опис: надморска висина Драгош Седло је н/в 1300 м. Овај видиковац представља најпознатији и најатрактивнији простор за фотографисање у границама НПС-а, одакле се поглед пружа на прашуму Перућицу и водопад Скакавац (75 м висок) као и планинске вјенце Маглића,Волујака и Зеленгоре . Са Драгош Седла стаза почиње кроз срце прашуме у дужини од 11 км и излази на Суху на 650 м,која представља најспектакуларнији дио кањона Сутјеске.На Сухој се налази уређено одмориште.За обилазак овом стазом важно је посјетиоцима напоменути да је за пролаз кроз Перућицу (строго заштићен прашумски резерват) обавезна дозвола управе НПС-а и ангажовање водича НПС-а и да је број посјетилаца ограничен.

Стаза V: Суха – Волујак н/в 2294 м

(дужина стазе је 11 км, а просјечним темпом се може прећи пјешице за 4 сата,без одмора. Спада у категорију тешких стаза. Стаза захтјева опрез, тјелесну кондицију и одговарајућу обућу)

Опис: стаза почиње са одморишта Суха 650 м и пролази кањоном Сусшког потока,до мјеста Јеловача 1069 м у дужини од 3,5 км,гдје се одваја пут за катуниште Вратнице 1628 м.Дужина овог дијела стазе је 2,5 км .Стаза наставља испод Стоца 1985 м,преко Бадњине 2243 м масивом планине излази на врх Волујака 2294 м у дужини од 5 км.

Стаза VI: Пријевор – Маглић

(дужина стазе је 2 км а просјечним темпом се може прећи пјешице за 3 сата без одмора, спада у категорију алпинистичких стаза, врло је захтјевна.За успон потребна додатна техничка опрема кацига, пењачки појас, дерезе и цепин. До Пријевора се долази возилима са Тјентишта ,а дужина пута је 20 км).

Опис: стаза полази са Пријевора,са извора (подножје Маглића висине 1668 м), до највишег врха у БиХ Маглића 2386 м. Стаза је тешка, стрма, захтјевна алпинистичког је карактера, а приликом успона планинари су у директном контакту са састојином клековине бора (Пинус муго) и екосистемом сипара и пукотина стијена.

Стаза VII: Пријевор – Трновачко језеро

(дужина стазе је 4 км, а просјечним ходом се може прећи за сат и по, без одмора, спада у стазе лагане категорије, потребан је опрез, тјелесна кондиција и адекватна обућа.До Пријевора се долази из правца Тјентишта путем дужине 20 км).

Опис: полазак је са Пријевора подножја Маглића 1668 м.Стаза води правцем преко Јелових дола и Суве језерине на одредиште Трновачко језеро 1513 м н/в ,омиљено састајалиште планинара и љубитеља природе у дужини од 4 км.Трновачко језеро се налази на територији Црне Горе.На дијелу ове стазе (Од Јелових дола до Суве Језерине) пролази међудржавна граница између Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Стаза VIII: Пријевор – Суха

(дужина стазе је 6 км, а просјечним темпом се прелази за око 2 сата без одмора.Категорисана је као лагана, неопходан је опрез у доњем дијелу стазе, добра тјелесна кондиција и одговарајућа обућа. До Пријевора се долази са Тјентишта путем дужине 20 км).

Опис: полазак је са Пријевора кота 1668 м н/в ,стаза води преко Маказа, спушта се на коту Сиљевац 1491 м,затим Туњимир 1280 м. Овај дио стазе у дужини од 3 км води рубом Перућице.Пут се наставља низ Сушки поток до одморишта Суха.Дужина овог дијела стазе је 3 км.На локалитету Суха налази се уређено одмориште.

.Стаза IX: Суха – Трновачко језеро

(дужина стазе је 14 км, са просјечним темпом се може прећи за 4 сата, без одмора. Спада у ред лаганих стаза гдје је потребан опрез, тјелесна кондиција и адекватна обућа).

Опис: полазак је с почетне тачке Суха гдје се налази уређено одмориште.Стаза води кроз Сушки поток до Суве језерине (1357 м) у дужини од 11 км,гдје се уклапа на стазу која са Пријевора води на Трновачко језеро.Од Суве језерине до Трновачког језера удаљеност је 2 км.

Трновачко језеро још називају и Волујачко језеро ,јер се налази у вјеначном комплексу Волујак-Маглић, а припада територијално Црној Гори.