ВИШЕДНЕВНИ АРАНЖМАНИ

09дец
ПРВИ ДАН – ПЕРУЋИЦА

Путовање – дионица: Тјентиште – Драгош Седло (1250 м), аутобусом или џипом зависно од величине групе (10 км) Драгош Седло – Перућица – Суха (Кањон ријеке Сутјеске)

Категорија: нижа – средња

Групе: (мин. 5 – макс. 20 особа)

Полазак : 08:00 AM – испред Хотела Младост

Очекивано вријеме повратка : 20:00 PM – испред Хотела Младост

Вријеме пјешачења: 3,5 сати

Шта понијети: Планинарске ципеле, руксак, 1 литар воде, кабаница, дукс, капа-качкет и фотоапарат

Шта аранжман укључује: Транспорт од Тјентишта до Драгош седла, кафа или чај, ручак и ланч пакет и присуство искусног водича

Важно упозорење !!!

Пролазак кроз Перућицу је дозвољен само уз присуство водича из Националног парка Сутјеска.

Perucica10Сигурно највриједнији бисер у низу природног блага националног парка Сутјеска је строго заштићени резерват Перућица, једна од ријетких сачуваних прашума Европе. Још давне 1938. године, шумари таксатори приликом израде уређајног елабората на планини Маглић, проналазе у сливу ријечице Перићице, у ували између Маглића, Волујака и Снијежнице, прекрасне састојине букве, јеле и смрче чија је дрвна маса прелазила 1000 м3 по хектару, а висина појединих стабала достизала преко 50 м. Шумске састојине Перућице нису имале премца у Динаридима, не само по дрвној маси и висини, већ и по саставу, изгледу и љепоти. Све је то био разлог да Влада СР БиХ 1952. године издвоји подручје Перућице са површином од 1234 ха „из редовног шумарског господарења, као шумарски објекат потребан научним истраживањима и настави“, а 1954. године, то подручје, увећано за још 200 ха, ставља се под заштиту државе као природни резерват“, рјешењем Земаљског Завода за заштиту споменика културе и природних ријеткости БиХ.

Поглед са Видиковца (Драгош Седло) на Перућицу и водопад Скакавац, који се у срцу прашуме стропоштава са висине од преко 70 м, испуњава човјека задовољством што је тај мали дио исконске природе, са богатим мултифункционалним биодиверзитетом, сачуван за садашње и будуће генерације. Очување и заштита Перућице у изворном стању је један од главних задатака Националног парка Сутјеска. У резервату је све препуштено природи. Рађање, живот, умирање и поновно рађање, тај вјечити животни циклус, одвија се без интервенције човјека. На остацима природно умрлих стабала буја нови живот. Перућица представља, данас тако ријетку, природну лабораторију са великим значењем за многе научне дисциплине, за едукацију, као и за једноставно уживање у чистој и недирнутој природи.

ДРУГИ ДАН – ЈЕЗЕРА ДОЊЕ И ГОРЊЕ БАРЕ

Путовање – дионица: Тјентиште – Доње Баре Лаке(1483 m), аутобусом или џипом зависно од броја пријављених (20 km)

Језеро Доње Баре–Језеро Горње Баре (1500 m)-Угљешин Врх(1859 m) – Језеро Доње Баре

Категорија: средња – тешка

Grupe: (мин. 5 – маx. 30 особа)

Polazak : 08:00 AM – испред Хотела Младосt

Очекивано вријеме повратка : 20:00 PM – испред Хотела Младост

Вријеме пјешачења: 5 сати

Шта понијети: Планинарске ципеле, руксак, 1 литар воде, кабаница, дукс, капа-качкет и фотоапарат

Шта аранжман укључује:Транспорт од Тјентишта до Драгош седла, кафа или чај, ручак и ланч пакет и присуство искусног водича

Језеро Доње Баре налази се у подножју сјевероисточне стране Товарнице са врхом Планиница (1.722м). На сјевероисточној страни језера налазе се планинске ливаде, у чијим су удубљењима груписане мале баре богате барском флором. Језеро је на око 1.500 м/н.в., дуго је 200 м, а широко 140 м, са највећом дубином преко 4 м. Језеро прима изворску воду са више страна, а између осталог и са једног од највећих извора који се налази на западној страни. Вода из језера отиче подземним каналима.

Вријеме можете испунити шетњом око језера или прелијепом стазом до видиковца Борићи изнад кањона Сутјеске, а није далеко ни језеро Горње Баре. Наравно, најбоље је остати неколико дана и уз консултовање са људима из Парка, провести један незабораван одмор.

Kako doći do jezera Donje Bare?

donje_bare_karta


У непоредној близини језера се налази планинска кућа и уређено мјесто за пикник и рекреацију. Планинска кућа и локација за пикник се изнајмљује. За све детаље контактирати комерцијалну службу Националног парка Сутјеска.

 

Непосредно прије Тјентишта из правца Фоче, код моста на ријеци Хрчавци, пут одваја десно. Чим се прођу куће уз саму цесту, долази се до рампе. Након 4-5 км, напуштамо лош асфалтни пут који скреће лијево у правцу Озрена и продужавамо право. Треба обратити пажњу и на сљедећу раскрсницу на коју се наилази. Десни крак пута води уз Хрчавку ка Добром долу и Љубину гробу, а лијеви наставља даље ка Барама. Крај самог језера налази се рушевина некада репрезентативног објекта и новоизграђена ловачка колиба.