ВИДИКОВЦИ

09дец

ДРАГОШ СЕДЛО

Од Тјентишта до Драгош Седла (10 km)води прилично добар макадамски пут. Од паркинга на Драгош Седлу, стотињак метара дуга стаза довешће вас до Видиковца. Под вама се одједном отвара, помало застрашујућа у својој љепоти, дубока, шумовита увала, готово потпуно неприступачна. У срцу те исконске љепоте хучи водопад Скакавац стропоштавајући се у понор са преко 70 м висине. На другој страни котлине се нагло издижу камене литице Волујака, лијево се издиже највећи врх Босне и Херцеговине, Маглић, а десно, у даљини, преко кањона Сутјеске, виде се врхови Зеленгоре. Поглед за незаборав !!!. Поглед са Видиковца (Драгош Седло) на Перућицу и водопад Скакавац, који се у срцу прашуме стропоштава са висине од преко 70 м, испуњава човјека задовољством што је тај мали дио исконске природе, са богатим мултифункционалним биодиверзитетом, сачуван за садашње и будуће генерације. Надморска висина видиковца Драгош Седло је 1306 м.

БЕШКИТА

Такође на путу од Тјентишта до Драгош Седла (10 км), пар стотина метара прије паркинг простора на Драгош Седлу, налази се почетак пјешачке стазе која води до видиковца Бешкита. Од главног пута до видиковца Бешкита потребно је око 20 минута пјешачења. Са видиковца, који се састоји од два платоа међусобно повезана стазом, се пружа фантастичан поглед на Перућицу и долину хероја – Тјентиште. Видиковац се налази на надморској висини од 1275 м.

ПРИЈЕВОР

Ако продужите путем још око 8 км долазите до Пријевора. Пут који води ка Вучеву, одваја се лијево, а наш пут полудесно урања у густу шуму, да би одједном избио на плато испод самог врха Маглића. Пријевор! Изнад вас Маглић, а испред се пружио читав ланац врхова – од Трновачког Дурмитора, Студенца и Бадња на Волујаку и Зеленгорских висова у даљини. У љетним мјесецима, можете свратити у катуне на Пријевору и јести прави планински сир и кајмак уз хљеб испод сача. Видиковац Пријевор се налази на 1668 м надморске висине.

БОРИЋ (КОД ЈЕЗЕРА ДОЊЕ БАРЕ НА ЗЕЛЕНГОРИ)

Када кренете од језера Доње Баре, пријатном стазом у дужини 400 м која води ка ивици кањона Сутјеске, доћићете до видиковца Борић (1680 м/н.в). Сам видиковац је смјештен између Сиљевице и Планинице, али без обзира што су ови врхови виши од Борића позиција му је таква да доминантно „излази“ на оштру стрмину према Сутјесци одакле се види цијели кањон и планине Вучево, Маглић, Волујак, прашума Перућица, Драгош седло и Пријевор, долина Тјентишта, остаци старих градова Вратар и Вратац, као и Косман. Надморска висина видиковца Борић је 1475 м.